Dzieci, tak jak inni koneserzy takich typowo włoskich specjałów ubóstwiają smak pizzy, na lekkim oraz chrupiącym cieście. Pizza dla dzieci na pewno różni się składnikami. Jest, to sprawa oczywista, dzieci mają inny smak i gust, wolą potrawy mniej doprawione, nie wszystkie lubią jarzyny, takie jak pomidory, czy oliwki. Z reguły potomkom zamawia się margherittę jest to najprostsza kombinacja czynników: sera i sosu pomidorowego, a w bogatszych odsłonach nawet oraz pomidorów. Większość dzieci adoruje również dobre pizze z pieczarkami i cebulką.
Pizzerie wychodzą naprzeciw najmłodszym konsumentom, przystosowują jadłospis do ich pragnień. Realizuje się badania ankietowane, na temat składników takich pizz oraz dostosowuje niektóre do nowego menu umyślnie dla najmłodszych – rekomendujemy propozycję pizza Łeba. Każda pizza serwowana w różnych lokalach będzie miała wyjątkowy smak. Wynika, to w głównej mierze z zróżnicowania przyrządzania.
Najsmaczniejsza pizza dla znacznej większości klientów, to przepis prosty i pospolity oparty na takich czynnikach jak ser, pomidor, pieczarki, szynka, bazylia, cebula. Każdy ubóstwia taki, czy inny typ pizzy. Niektórzy klienci o bardziej wyrafinowanym smaku zamawiają też pizze z dodatkiem orientalnych ziół i przypraw, czy też z owocami morza, takimi jak krewetki, ostrygi, ośmiornice. na pewno ważnym detalem w pizzy jest oliwa z oliwek, jaką lekko zrasza się ciasto. W nie wszystkich pizzeriach używa się jej. Oliwki, to także banalne składniki na pizzę, chociaż na pewno trzeba je adorować. Pizzeria latem, to przede wszystkim miejsce spotkań znajomych. Na ogół odbywa się to w wolne wieczory, piątkowe, lub sobotnie.
Dla młodszych grup klientów, inaczej uczniów, jacy mają wolne wakacje, nie ma znaczenia dzień tygodnia na takie spotkania z przyjaciółmi. Ludzi ciągną przede wszystkim do klimatyzowanych miejsc. Jeśli pizzeria nie ma klimatyzacji, ma proponować wyjście na „taras”, innymi słowy stoliki w cieniu na dworze. Pizzerie latem mają całkowicie inną kwestię do spełnienia. przede wszystkim nie chce się jeść, w następstwie tego wypada wprowadzać coś innowacyjnego do menu, by zachęcić konsumenta.